Beauty spot
Ugradnja zubnih implantata: Kako se izvodi i koliko traje cijeli postupak?
0
0 dijeljenja

Zubni implantat je nadomjestak od titana, mali vijak koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba.

Protokol za ugradnju implantata je jednostavan. Potrebno je obaviti pregled i razgovor s liječnikom dentalne medicine te napraviti digitalno ortopansko rendgensko snimanje čeljusti kako bi se provjerilo stanje koštanog tkiva i odredilo mjesto postavljanja implantata. Koncept implantoprotetske terapije najlakše je opisati na sljedeći način: u kost se ugrađuje titanski implantat koji nadomješta korijen izgubljenog zuba. Za uspjeh terapije ključno je srastanje zubnog implantata s košću pacijenta – oseointegracija.

Nakon srastanja slijedi izrada zuba koji nedostaju. U jednostavnim slučajevima radi se o jednom zubu, a krajnji domet dentalne implantologije je nadomještanje svih zuba u čeljusti, za što je potrebno 6-8 implantata po čeljusti. Ako je moguće, pacijentu se izrađuju privremeni zubi koji mu omogućavaju da normalno funkcionira dok traje period srastanja implantata s košću. Radi se o kirurškom ambulantnom i bezbolnom zahvatu koji se radi u lokalnoj anesteziji.

Pacijenti su spremni vratiti se svakodnevnom životu već dan nakon ugradnje implantata. Nakon 2-3 mjeseca radi se trajni protetski rad nadogradnje, uzima otisak, pa se na temelju modela izrađuje zubna kruna, most ili proteza. Napokon gotove nove zube stomatolog pričvrsti na implantate, odnosno vijke od titana. Ako pacijent nakon provjere estetike i funkcionalnosti bude zadovoljan, tretman ugradnje implantata je završen.