Ultraflash
Sezona ambrozije: Ako kišete i šmrcate, imate alergijski rinitis
0
0 dijeljenja

Najčešći uzročnici alergijske reakcije na sluznici nosa jesu alergeni koji dolaze iz zraka – grinje, pelud, plijesan i alergeni životinja, a rjeđe alergeni iz hrane ili lijekova.

Izloženost peludu i plijesni jest sezonsko i ovisi o zemljopisnom području i meteorološkim prilikama. Tipični simptomi: kihanje, svrbež nosa, šmrcanje, obilan vodenasti iscjedak, nabrekla nosna
sluznica i otežano disanje kroz nos, a ponekad čak i smanjenje ili gubitak osjeta njuha.

Često je uz sluznicu nosa zahvaćena i spojnica oka pa se javljaju svrbež, suzenje, pečenje i crvenilo očiju. Simptomi su slični prehladi, ali ako traju duže od jednog ili dva tjedna, osobito ako se javljaju u određeno doba godine, najvjerojatnije se radi o alergijskom rinitisu.

Alergijski simptomi obično su dugotrajniji i smiruju se tek uz odgovarajuće lijekove, a prehlada prolazi spontano. Alergijski rinitis često je praćen i alergijskom upalom paranazalnih sinusa, a kod djece može biti udružen s čestim upalama uha.

Što je povremeni alergijski rinitis?

Ako su simptomi prisutni najviše četiri dana u tjednu i traju kraće od četiri tjedna, riječ je o povremenom alergijskom rinitisu. Ako se simptomi javljaju sezonski, rinitis uzrokuje pelud stabala, trava i korova. Za nastanak simptoma potrebna je određena koncentracija peludi u zraku.

Simptomi su izraženiji što je količina peluda veća, odnosno na vrhuncu razdoblja cvjetanja, ujutro i za sunčanih i vjetrovitih dana. Na početku i na kraju sezone cvjetanja, za kišovitog vremena, te u večernjim i noćnim satima, niža je koncentracija peludnih zrnaca u zraku.

U kontinentalnom dijelu naše zemlje cvjetanje stabala počinje u veljači (lijeska), a najjače cvjetaju u svibnju (breza). Trave cvjetaju od svibnja do srpnja, a korovi (ambrozija) od kolovoza do listopada. U primorskom pojasu cvjetanje počinje nešto prije, a smetnje najčešće uzrokuje pelud čempresa, masline i crkvine.

A što je trajni alergijski rinitis?

Kod trajnog alergijskog rinitisa opisani simptomi prisutni su duže od četiri dana u tjednu i traju duže od četiri tjedna. Simptomi su manje ili više izraženi tijekom cijele godine i javljaju
se u bilo koje doba.

Uzročnici trajnog alergijskog rinitisa jesu alergeni koji su prisutni tijekom cijele godine, najčešće grinje iz kućne prašine, a rjeđe alergeni plijesni i dlakavih kućnih ljubimaca. U bolesnika koji su preosjetljivi i na sezonske i na cjelogodišnje alergene, alergijski rinitis može biti trajni, s povremenim, sezonskim pogoršanjima.