Beauty spot
Proširene vene – kronična bolest koja s godinama napreduje u više faza
0
0 dijeljenja

Varikozne vene su zapravo kronična bolest koja napreduje s godinama kroz više faza.

U mlađoj dobi posebno su izražene kod djevojaka koje uzimaju kontracepcijske tablete, te u trudnoći. Nakon porođaja ili zamjenom kontracepcijskih tableta nekim drugim sredstvom, vene se obično smanje ili sasvim povuku. Tijek bolesti ipak je kroničan i s vremenom se stanje vena pogoršava: one su sve izraženije.

Stupnjeve tog procesa opisujemo kroz CEAP klasifikaciju od 0. do 6. stupnja koji je najteži. Najčešća je pojava CEAP 1 gdje se vide samo paučinaste, plavičaste ili crvenkaste teleangiektazije koje se naziru kroz kožu i obično ih zovemo „kapilare“. CEAP 2 znači da uz neke od ovih simptoma: bolovi u nogama, nelagoda, svrbež, osjećaj težine u nogama, noćni grčevi, umor u nogama, imate i vidljive proširene vene. Daljnji stupnjevi označavaju teža stanja kao što su promjene boje kože, vidljivo oticanje nogu i konačno rane, obično oko gležnjeva.

Sekundarni varikoziteti nastaju kao posljedica duboke venske tromboze kada vanjske vene preuzimaju krv od unutarnjih, koji zbog zalistaka oštećenih trombozom ne mogu dobro prenositi krv prema srcu. Normalno, vanjske vene predaju krv preko perforantnih vena dubokim. Ovdje je obrnuto, krv ide iz dubokih prema vanjskim venama i one postaju proširene, te im se oštećuje zid i zalisci uslijed opterećanja krvlju. Sekundarni varikoziteti liječe se sasvim drugačije nego primarni.  Na temelju dobre anamneze treba klinički pregledati pacijenta i napraviti color doppler vena.