Ultraflash
Pet pravila za ispijanje pjenušavih vina: Od otvaranja boce do postizanja prave temperature
0
0 dijeljenja

Koja pravila vrijede kad pijemo ovo plemenito piće? Odgovore smo za vas potražili od vrsnih poznavatelja vina. Evo što smo doznali.

Kako otvoriti pjenušavo vino?

Prije posluživanja, važno je pjenušac dobro ohladiti. otvara se vrlo pažljivo, milimetar po milimetar, tako da ne ”pukne”, to jest da se otvori što tiše i da se ne prolije ni kap! na ovaj način, pjenušac će sačuvati najviše ugljikovog dioksida, što će nam omogućiti vrhunski vizualni doživljaj ”perlanja” mjehurića u čaši i okus kao da ”pijemo zvijezde”, kako je govorio legendarni Dom perignon, monah koji je napravio prvo pjenušavo vino.

Hrana + vino; kako kombinirati

Lakša jela zahtijevaju lakša vina, dok se jača hrana kombinira s jačim crvenim vinima bogatijim taninom. Međutim, važno je voditi računa i o tome kako je hrana pripremljena. Hladna jela i predjela odlično se slažu s vinima koja se također poslužuju hladna. Jednostavna jela idealno se kombiniraju s lakšim vinima. Recimo, ako je jelo kuhano ili dimljeno, poslužite ga s laganijim vinom, dok iste te namirnice, ako su pržene ili s roštilja, zahtijevaju jače vino. Isto načelo primjenjuje se i s manje ili više začinjenim jelima. Voćni kremasti deserti traže bijelo desertno vino, dok se čokoladni savršeno slažu s crvenim slatkim vinima.

Harmonija okusa

Jedna večera – jedno vino? Ili? Najmudrije je piti umjereno, a u vinu i hrani najbolje se uživa kada se dobro uklope arome. Puno ljepši i svečaniji doživljaj je kad se vina mijenjaju zajedno s hranom. To možete napraviti s dva vina i dva jela, ili s pet vina i pet pažljivo odabranih zalogaja. U oba slučaja, ukupna količina hrane i vina ista je i, ako poštujete to načelo, neće biti nikakvih problema. Naprotiv, osjećat ćete se spektakularno!

Prava mjera

Do koje granice se puni čaša? Vino se otprilike toči do najšireg dijela čaše, što je negdje oko jedne trećine. Količinski, to je 1,25 dl kad je riječ o bijelim, rosé i crvenim vinima. Pjenušci se, za razliku od svih ostalih vina, toče gotovo do vrha, to jest na dvije trećine čaše. Na kraju, ne smijemo zaboraviti ni čašu za vodu, koja nam služi za razdvajanje okusa između dva vina, ali i za gašenje žeđi, jer je vino diuretik. Pije se isključivo negazirana voda.

Koja je prava temperatura?

Kada je temperatura vina u pitanju, postoje neka osnovna pravila, li i izuzeci. Pjenušava vina poslužuju se na temperaturi 6–8 ºC, lagana bijela na 10 ºC, punija bijela 12 ºC, rose vina na 13–14 ºC, laganija crvena na 15–16 ºC, puna, odležala, buketna crvena vina na 18 ºC, a desertna vina na 14 ºC. Na kraju, na etiketi najčešće piše koja je idealna temperatura posluživanja, i tu sugestiju treba slijediti, ili jednostavno, koristitte pravilo 20 : 20. Bijela vina izvadite iz hladnjaka, a crvena stavite u hladnjak 20 min prije posluživanja.

Vino kao poklon

Kako izabrati pravo?

Pokloniti nekome bocu vina jednako je intimno kao i pokloniti parfem. Morate dobro poznavati tu osobu i znati kakva vina voli. Ako želite osobu kojoj poklanjate navesti na eksperiment, darujte joj bocu po svom izboru, uz zanimljivu priču o tom vinu. Naravno da cijena nije apsolutno jamstvo kvalitete. U potrošačkom društvu, u kakvom danas živimo, marketing, stil života, ambalaža, nagrade i priznanja, trgovačke marže… Sve to doprinosi višoj cijeni vina. Postoje vrlo ukusna i kvalitetna vina, u sjajnoj ambalaži, čiji proizvođači nisu svemu tome posvetili puno pažnje, te je njihova cijena niža, što nikako nije na štetu kvalitete. Kod nas u Hrvatskoj možete kupovati hrvatska vina po razumnoj cijeni, što ide u prilog činjenici da svatko sebi može priuštiti čašu dobrog vina dnevno. Butelja dobrog domaćeg vina, ovisno o proizvođaču i mjestu prodaje, može se naći po cijeni od 40 kuna naviše, dok su vina kupljena u rinfuzi znatno jeftinija.

Izaberite čašu; Uska ili široka

Prvo, svaka se vinska čaša sastoji od tri dijela: postolja, drške i tijela. Postolje regulira stabilnost čaše, drška, kako joj samo ime kaže, služi za držanje, a oblik tijela se razlikuje ovisno o tome kojoj je vrsti vina čaša namijenjena.

Za bijelo vino: Čaše imaju oblik koji podsjeća na slovo U. Taj oblik omogućuje oslobađanje arome vina i, istovremeno, održavanje njegove temperature.

Za crveno vino: Razlikuju se od čaša za bijelo vino po tome što imaju zaobljenije tijelo s nešto većim otvorom kako bi se omogućila lakša tzv. aerizacija vina, koje tek nakon što odstoji neko vrijeme na zraku pokazuje svoj puni potencijal.

Za desertna vina: Ove čaše su manje, između ostalog, i zbog toga što se vino na taj način usmjerava na stražnji dio jezika kako bi se bolje stimulirali receptori za slatko.

Za pjenušava vina: Čaše imaju dugo, tanko tijelo i vrlo su elegantne.