Ultraflash
Operacija katarakte ultrazvukom: O kakvom je postupku riječ i koliko je on siguran?
0
0 dijeljenja

Izvodi se u lokalnoj anesteziji (primjena kapi), rez je minimalan (2 mm), šava nema, dok je leća savitljiva.

Nema potrebe za čekanjem da katarakta sazrije, niti ima perioda privremenog sljepila, što je bila karakteristika dosadašnjih stavova.

Korekcija dioptrije

Operacija katarakte ultrazvukom radi se kad nastupi zamućenje leće odnosno kad pacijent osjeti prve smetnje. To omogućuje komforniji život, bez prekida normalnih radnih i životnih aktivnosti. U slučajevima urođene katarakte kod djece, operacija se radi rano – već u uzrastu od dva mjeseca – ako je zahvaćen centralni vid i ako je ometeno formiranje vidne funkcije. Leća se podrazumijeva u ovom slučaju, čime se korigira dioptrija.

Kod djece je uklanjanje urođene katarakte uvjet za početak razvoja vida. Nakon toga slijedi tretman naizmjeničnog zatvaranja oka kako bi se forsirao razvoj vidne oštrine. Rastom djeteta dioptrija se mijenja, ali to se zna i redovno se prati. Implantirana leća ostaje u oku zauvijek. Zastarjeli stavovi da urođenu kataraktu kod djece treba operirati po polasku u školu vezani su uz nepoznavanje mogućnosti suvremene kirurgije katarakte, odnosno problematike i specifičnosti dječje oftalmologije. Vid se razvija i prati, a kada je to potrebno – korigira se nošenjem naočala ili laserom ako naočale ne rješavaju problem. Cilj laserske korekcije u predškolskom uzrastu je postizanje što bolje vidne oštrine djeteta.

Velik izbor implantata

Danas su mogućnosti odabira implantata velike, za svako oko ponaosob, ovisno o problemu. Na ovaj način moguće je ujedno riješiti dioptrijske probleme koji su postojali i prije nastanka katarakte, dakle, još od mladosti. To znači mogućnost “skidanja” visokih dioptrija ili visokog astigmatizma, koji postoje još od mladosti, kao i mogućnost korigiranja “staračke dalekovidnosti”. Fakoemulzifikacija je stoga refraktivna procedura, kojom se, zamjenom leće, rješava problem s dioptrijom. S obzirom na to da ne zahtijeva zrelost katarakte, odnosno potpunu zamućenost leće, primjenjuje se kao metoda izbora u korekciji dioptrije, u presbyopiji (kada nema akomodacije). Danas se uvelike koriste implantati s integriranim filtrom kako bi se zaštitilo žutu pjegu (makulu).

Jednodnevna kirurgija oka

Operacija katarakte ultrazvukom u svijetu se primjenjuje od 1971. godine. Tijekom 1974. uvodi se model jednodnevne kirurgije oka i primjena savitljivih leća, što fakoemulzifikaciju čini manje invazivnom, svodeći je na sve manji rez. Stara ECCE metoda – ekstrakapsularna ekstrakcija, s velikim rezom, šavovima i čekanjem da katarakta sazrije – biva napuštena metoda.