Ultraflash
Od otkrivanja do izlječenja: Sve što trebate znati o spolno prenosivim bolestima
0
0 dijeljenja

Seksualno prenosive bolesti, kao što im sam naziv kaže, prenose se seksualnim putem s jednog partnera na drugog.

Ove bolesti se mogu otkriti laboratorijskim analizama kao što su analiza briseva s grlića maternice ili serološkim testovima.

Najčešće bolesti s kojima se susrećemo su:

gonoreja (izazvana bakterijom Neisseria gonorrhoeae)

sifilis (izazivač je Troponema pallidum)

infekcija Trichomonas vaginalisom

klamidija

mikoplazme

bakterijske vaginoze (Gardnerella vaginalis)

Virološkim analizama se mogu otkriti humani papiloma virus HPV (u vezi je s displazivnim promjenama na vratu maternice), herpes simpleks virus, HIV, hepatitis. Nijednu od seksualno prenosivih bolesti ne treba uzeti neozbiljno. Neke se lakše liječe, neke teže, a neizliječene bolesti mogu izazvati upalne procese reproduktivnog sustava s ozbiljnim posljedicama.

Pojedine bolesti mogu dovesti i do steriliteta, a neke poput HPV mogu dovesti do karcinoma raka maternice (uz  rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet te pušenje). Važno je naglasiti da svaka infekcija koja se otkrije, zahtijeva terapiju i ponavljanje briseva po njenom završetku. Podsjetimo se da na primjer rak vrata maternice je po učestalosti drugi po redu karcinom kod žena ali u najranijim stadijima ova bolest ne daje nikakve simptome tako da je jedino redovitim ginekološkim pregledima moguće pravovremeno postaviti dijagnozu.