Beauty spot
Kriva slika u ogledalu: Poremećaji prehrane – kako se liječe i kakvo je stanje u Hrvatskoj
0
0 dijeljenja

Anoreksija i bulimija donedavno su se smatrale uglavnom ženskim poremećajima, ali u želji za ljepšim tijelom, sve više obolijevaju i mladići.

Za liječenje ovih teških bolesti potrebno je najprije priznati da imate problem. Tek onda trebate potražiti pomoć i početi s liječenjem.

Stanje u RH

Pretpostavke su da u RH čak između 30 000 i 40 000 osoba ima smetnje koje idu u krug poremećaja hranjenja. Zadnjih mjeseci bilježimo trend povećanog javljanja mladića s problemom poremećaja hranjenja (u ukupnom broju, udio mladića je 5-10%). Optimistična je vijest da mladići čak nešto bolje i brže reagiraju na terapijske metode.

Liječenje

Prvi korak je prepoznavanje poremećaja hranjenja kao problem. Tek kada prepoznamo problem i prihvatimo ga, možemo krenuti prema njegovom razrješenju. U procesu liječenja oboljelih od poremećaja hranjenja temelj je psihoterapija. Često je potrebno primijeniti i terapiju lijekovima kako bi učinak liječenja bio bolji. Provodi se individualna, grupna i obiteljska terapija.

Recidivi

Istraživanja našeg tima pokazuju kako su recidivi velikim dijelom vezani uz bazične probleme osobnosti koji su često temelj poremećaja hranjenja. Stoga je temelj liječenja recidiva rad na poboljšanju brojnih kapaciteta osobnosti koji su kod oboljelih promijenjeni, a ne samo rad na simptomima bolesti.

Simptomi/pomoć

Prvi simptomi su često pretjerana zaokupljenost i pretjerana potreba za kontrolom kalorija koje osoba unosi. Nakon toga dolazi gubitak na tjelesnoj težini, a tek kasnije i hormonalni poremećaj. Vrlo je bitno da nama bliska osoba, koja ima simptome poremećaja hranjenja, našu želju da joj pokušamo pomoći ne doživi negativno. Stoga je dobro razinu komunikacije uskladiti sa sposobnošću druge osobe da nas shvati, općenito, bolje je ići manje izravno a više razumijevajuće, uz dosta empatijskog uživljavanja i slušanja.