Ultraflash
Kako spriječiti dječju tučnjavu? Ne ignorirajte ju, ali nemojte ni paničariti
0
0 dijeljenja

Kada se brat i sestra tuku, psiholozi savjetuju da ne ignorirate svađu, ali ni da od toga ne pravite problem.

Naime, agresivni osjećaji potpuno su prirodni, ali za razliku od odraslih, djeca se ne mogu kontrolirati. Zbog toga često grizu, tuku se, grebu, posebno braće i sestru ili vršnjake. Ovakva ponašanja prilično su česta, tučnjave između braće i sestara postoje u svakoj obitelji, ali roditelji nisu sigurni kako trebaju reagirati, trebaju li se miješati ili dozvoliti djeci da problem riješe sama.

Psiholozi tvrde da djeca uzrasta do tri godine agresiju najčešće ispoljavaju ugrizima. Međutim, ako je to previše intenzivno i ako dijete grize učestalo, treba potražiti pomoć stručnjaka. U suprotnom ugrize možete spriječiti tako što ćete reći da to nije lijepo, da boli i da tako ozljeđuje druge.

Najgora reakcija, tvrde psiholozi, je da udarite dijete kako biste mu pokazali da to nije ugodno, jer tako samo razvijate agresivnost kod djeteta. Može pomoći i kazna tako što ćete ga, nakon ugriza, ignorirati neko vrijeme.

Nešto starija djeca slabije grizu, ali zato udaraju i grebu. Najčešće se tuku zbog igračaka ili da bi privukli pažnju roditelja. Psiholozi tvrde da je najbolje da spriječite djetetove udarce, odnosno da mu, ukoliko primijetite kako je uznemireno ili ljutito, pokušate skrenuti pažnju.

Kada se tuku brat i sestra, psiholozi savjetuju da ne ignorirate svađu, ali ni da od toga ne pravite problem. Važno je da postavite jasne granice, pravila ponašanja i kazne koje slijede ukoliko vas djeca ne poslušaju. Tučnjava između djece nije rijetka pojava, ali ne smije biti svakodnevica, tvrde stručnjaci.

Najvažnije je da prije kažnjavanja postoje pravila. S djecom se dogovorite što će biti kazna ukoliko se budu tukli, i kada se to dogodi, kaznu dosljedno provedite. Budite fer i uvijek istrajte u pravilima. Važno je da kazne izričete samo kada ste svojim očima vidjeli tko je počeo, jer će učinak biti suprotan ako jedno dijete kaznite samo na osnovu optužbi drugog.

I možda najbolji način da spriječite tučnjavu je da djecu nagradite svaki put kada dan provedu lijepo, bez svađa i batina. Kada vidite da se lijepo igraju, da surađuju i druže se, pohvalite ih i naglasite koliko ste ponosni.

Ukoliko su tučnjave svakodnevne, oštre i ne možete ih smiriti, posavjetujte se s dečjim psihologom, jer postoji vjerojatnost da kroz agresiju djeca izražavaju neke druge probleme.