Ultraflash
Kako nas društvene mreže mijenjaju? Znanstvenici slikovito objasnili ovaj fenomen
0
0 dijeljenja

Za sve promjene koje se događaju od 2008. godine krive su dvije stvari: pametni telefoni i društvene mreže.

Život se odvija u dvije paralelne linije – u liniji stvarnosti, koja je postala čak od sekundarne važnosti, i u liniji virtualnog svijeta, što, čini se, predstavlja ono što ”zaista postoji”. Javno mnijenje koje kreiramo sami o sebi, postovi i lajkovi, imidž koji stvaramo.

Tviteraši se nadmudruju vickastim statusima i prate koliko tko ima lajkova i retvitova. Poslije svakog uspješnog tvita eto novih sljedbenika. Pardon, to se u tom svijetu kaže ”followera”. Nove riječi za novo doba. Ako promotrimo ljude oko sebe, primijetit ćemo da gotovo svi gledaju u svoje mobitele.

Pojavila se karikatura nove Maslowljeve hijerarhije potreba, gdje je najdonja osnova Wi-Fi. Treba nam više i od hrane, i pića, i odjeće. Kao da ćemo poludjeti ako smo sat vremena bez informacija o tome što se događa na mreži, na koju smo doslovno ”navučeni”.

U jednom istraživanju znanstvenici su usporedili današnje ljude s miševima. Naime, miševi su podvrgnuti eksperimentu u kojem je jedna grupa dobivala hranu jednom dnevno. Ona predstavlja ”starinske ljude”, koji su kupovali novine ujutro i dobivali sve potrebne informacije odjednom.

Dakle, ta skupina miševa znala je da u određeno vrijeme treba provjeravati tanjurić i ne više toga dana. Bili su spokojni. Druga skupina miševa dobivala je mrvice hrane u potpuno proizvoljnim intervalima, i to 50 puta dnevno. Problem je nastao kada su miševi iz ove druge skupine, s obzirom na to da nisu znali kada će se nešto važno pojaviti u posudici, počeli mahnito provjeravati tanjuriće svake minute.

Upravo takva je i nova civilizacija, neurotična i nestrpljiva da vidi što se događa – jer svake sekunde netko može nešto tvitati, postati pjesmu ili fotku na Facebooku. To su mikrouzbuđenja koja utomljuju glad površnih ljudi. Umjesto stvarnih posjeta, dobili smo mikroposjete (”microvisits”) – odemo na nečiji profil, lajkamo štogod, upustimo se u razmjenu komentara i to je to.

Tu su i mikroveze. Veze za jednu noć postale su hiperčeste i drukčije. Nekoć su podrazumijevale seksualnu završnicu, a sad se ”vezom za jednu noć” smatraju i spontani susreti s ljubljenjem ili maženjem koji završe izjavom: ”Idem natrag u kafić”. I nikome ništa.

Dobre strane: SMS, Viber, Whatsapp, mikroposjeti, mikroveze, mogućnost brzog odustajanja, asinkrona komunikacija bez nužnih šetnji ili telefonskih razgovora… Nasumični partneri i višestruki flertovi odlično odgovaraju introvertnim osobama, sramežljivima i onima s manjkom samopouzdanja.

Što će se događati u budućnosti: Dvije opcije – ili će ovo stanje eskalirati u nešto još gore, pa ćemo se pretvoriti u ”sedmi razred” i ponašati se kao pubertetlije na globalnoj razini, još površnije, ili će nam sve to dosaditi te ćemo se vratiti na hodanje, pravilo trećeg spoja i ostale stvari ”za koje se možeš uhvatiti”. Primjećujem naznake oba trenda.

Savjet: Ma koliko bi lijepo bilo imati pet varijanti, nema ništa ljepše nego provesti jednu do kraja, pa drugu, sve dok ne uspijete. Nema ništa ljepše od normalne veze. Nisu ljudska bića programirana tako da u seksualnoj zrelosti imaju partnere ”tko-zna- kad”, potreban im je netko za stalno.

Suprotno izaziva nervozu i agresiju, te otud toliko bijesa i alkohola oko nas. Kako vam se to ne bi dogodilo, iskoristite tehnologiju kao ”dobrog slugu”, jer zna biti i ”zao gospodar”.