Beauty spot
Istine i laži o tijelu nakon porođaja: Ne naziva se trudnoća uzalud ‘drugim stanjem’
0
0 dijeljenja

Brojni mitovi kruže kada je riječ o porođaju i promjenama kroz koje ženino tijelo prolazi tijekom njega.

Evo što je od toga istina, a u što ne treba vjerovati.

Odmah nakon poroda, izgubit ćete četiri do pet kilograma

Istina. Prosječna beba teška je između tri i tri i pol kilograma. Ako tome dodate kilogram koji čine izgubljena krv i amnionske tekućine koje tijelo izbuba tijekom poroda, svaka žena izgubi oko četiri kilograma nakon porođaja. Povratak na staru kilažu problem je s kojim se suočavaju brojne žene, ali stručnjaci savjetuju da pustite svoje tijelo, koje se mjesecima mijenjalo i povećavalo, da se tijekom isto toliko vremena vrati u prvobitno stanje.

Kosa nakon poroda počinje naglo opadati

Istina. Problem opadanja kose gotovo je neizbježan kod 50 posto žena i događa se u prvih šest mjeseci nakon poroda. Uzrok te pojave su hormoni koji su tijekom trudnoće usporavali opadanje kose, ali nakon trudnoće razina hormona vraća se u svoju normalu čime kosa dobiva svoj stalni ciklus rasta i opadanja. Kako biste smanjili neizbježan gubitak kose savjetuje se prehrana bogata željezom, proteinima, cinkom, antioksidansima i silicijumom koji su ključni za zdravu kožu i kosu.

Strije na tijelu postaju vidljive

Istina. Strije na tijelu pojavljuju se kod čak 90 posto žena kao znak naglog debljanja tijekom kojeg se tijelo širi brže nego koža. Osim toga, razina hormona glukokortikoida tijekom trudnoće raste, čime dolazi do usporenog stvaranja kolagena i elastičnih vlakana u slojevima kože. Strije ne moraju ostati na vašem tijelu ako reagirate na vrijeme, dok su crvene ili ljubičaste boje najbolje je započeti tretman. Na tržištu se nalazi niz preparata koji će vam u tome pomoći, a na vama je da pripazite i na prehranu. Izbjegavajte slatkiše , slane grickalice i hranu koja sadrži škrob jer uzrokuju nadutost. Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena, pa ga unosite u što većim količinama.

Ten se nakon poroda pogoršava

Istina. Najčešće koža nakon poroda pokazuje povećanu sklonost aknama i bubuljicama. Cirkulacija krvi u tijelu tijekom trudnoće povećava se za 50 posto, što se manifestira na licu gdje krvni sudovi postaju prošireni i daju mu dodatni volumen, pa je koža tijekom trudnoće sjajnija i nježnija. Za problematičnu kožu preporuča se retinoid ili OTC retinol koji će vašem licu brzo povratiti izgubljeni sjaj. Osim toga, izbjegavajte masnu i suhu hranu, a jedite svježe voće i povrće i orašaste plodove.

Tijelo se vremenom navikava na nedostatak sna

Laž. Tijelo se nikada neće naviknuti na to jer mu je potrebna određena količina sna kako bi normalno funkcioniralo. Kronična neispavanost donosi niz nuspojava koje nisu poželjne, posebno kod majki novorođenčadi. Umor, iscrpljenost i nervoza samo su neke od problema s kojima se mame nose