Ultraflash
Dodirima do unutarnjeg mira: Osnove emocionalne akupunkture (bez igala)
0
0 dijeljenja

Um se može godinama oslanjati na negativne misli i ružne uspomene. Moderna istraživanja potvrđuju da je više od 85 posto bolesti prouzrokovano stresom koji stvara emocionalne blokade.

Postoje različite alternativne metode kojima ćete potaknuti protok energije kroz tijelo i na taj način postići unutrašnji mir. Najpopularnija tehnika samopomoći današnjice je Emotional Freedom Technique (ETC) ili tehnika emocionalne slobode (EFT) nastala ranih devedesetih godina prošlog stoljeća.

EFT je emocionalna verzija akupunkture, u kojoj se, za razliku od klasičnih akupunkturalnih seansi, ne koriste igle. Sastoji se iz dva paralelna procesa u kojima se mentalno podesimo na specifičnu temu, dok u isto vrijeme stimuliramo određene meridijanske točke na tijelu tako što po njima tapkamo vrhovima prstiju. Sljedeće vježbe pomoći će vam da se oslobodite negativnih misli.

Prihvatite svoje osjećaje

Ocijenite negativne misli na skali od 1 do 10. Nakon toga, formulirajte kratke izjave kojima ćete objasniti zašto se osjećate loše. To će vam pomoći da shvatite u kakvom ste položaju danas i kako ćete ići prema naprijed.

Pojednostavnite stvari

Dok prstima dodirujete akupunkturne točke na licu i tijelu, glasno izgovarajte fraze koje ste smislili. Tapkanje započnite od obrva prema vrhu nosa, zatim od područja oko očiju do usana. Nastavite preko ruke na mjestu gdje se nalaze naramenice grudnjaka. Ponavljajte ovaj postupak koliko god smatrate da je to potrebno.

Drukčije pristupite mislima

Kada negativne misli na skali dosegnu ocjenu 5, pristupite im na drukčiji način. U ovom koraku kreirajte pozitivne fraze.