Ultraflash
Bezazlene promjene na bebinoj koži: Kako ih pravilno tretirati?
0
0 dijeljenja

Po rođenju, koža beba prekrivena je žućkasto-masnim slojem koji se naziva sirasti sloj (vernix caseosa). On nastaje pod djelovanjem hormona posteljice i služi kao zaštita kože od tekućine u kojoj se beba nalazi.

Prijevremeno rođene bebe imaju ga nešto više od onih rođenih u terminu, kod kojih se javlja samo na pregibima. Ovaj “masni sloj” odstranjuje se kupanjem nakon rođenja.

Suha i naborana koža

Kod djece koja se rode nakon predivđenog termina koža je suha, malo naborana i obično se peruta, dok je kod prijevremeno rođene djece nježna, prozirna i prekrivena nježnim mrljicama. Nakon prvog kupanja koža bebe, zbog proširenih kapilara, postaje intenzivno crvena i izgleda kao da je prekrivena crvenim osipom, a takva je dva-tri dana. Nakon tog perioda, većina beba intenzivno se peruta, ali im nije potrebna specijalna njega. Koža im za nekoliko dana postaje glatka i svježa.

Milije

Uzrok ove pojave su izvjesni toksini iz organizma majke, koji još za vrijeme intrauterinog života djeluju na kožu ploda. Na licu, osobito na nosu, vide se brojne svijetle ispupčene točkice žućkastobijele boje, takozvane “milije”. To su lojne žljezde zapušene čepićima loja, jer su pore na bebinoj koži još uvijek nedovoljno razvijene. Ne brinite, spontano nestaju za nekoliko tjedana, ne zahtijevajući nikakav poseban tretman!

Čime njegovati bebinu kožu?

Bebina koža je nježna, s osjetljivim zaštitnim hidrolipidnim slojem, pa je podložna iritaciji i dehidraciji. Zato je treba pažljivo njegovati i još pažljivije birati proizvode kojima ćete to činiti. Za bebinu kožu najbolji je neutralni sapun, bez boje i mirisa. Mana sapuna je ta što se njegovom čestom upotrebom uništava prirodni zaštitni omotač kože.

Šamponi i pjene za kupanje namijenjeni bebama blago djeluju i idealni su za pranje tijela i kosice, jer uglavnom ne iritiraju oči. U njihov sastav često ulazi i ekstrakt kamilice koji spriječava upalne procese kože. Losioni su pogodniji za čišćenje kože od ulja, jer uklanjaju sve vrste nečistoće i na koži ostavljaju tanak masni sloj koji ne ometa funkcije kože.

Osim što dobro čiste kožu, losioni sprječavaju (i liječe) upalne procese, koža postaje meka i vlažna, a njezini nabori dobro su zaštićeni, pa se tako smanjuje mogućnost pojave zajeda. Nakon pranja i čišćenja uljem ili losionom, bebinu guzu i pregibe (ispod brade, ispod pazuha, između nožica) neophodno je namazati kvalitetnom dječjom kremom, jer ona sprječava pojavu zajedanja.

Na tim mjestima treba nanositi kremu u nešto debljem sloju, dok je na lice i ostale dijelove tijela dovoljno nanijeti tanak sloj kreme. Zadatak bebi-pudera je da smanji trenje i apsorbira suvišnu vlagu. Većina pedijatra ih ne preporučuju, jer se višak stavljenog pudera pretvara u grudice što može izazvati crvenilo kože. Ako ga koristite, nanosite ga u tankom sloju i ne zaboravite uživati u njezi svog mališana.